Kulttuuri

Kulttuurin tarkastelu ei ole pelkästään sitä, mitä maailmassa on, tai mitä tuomme siihen lisää. Se on myös asioiden karsimista - epäolennaisen poistamista.
Kun tuijotat patsasta, kukaan ei pakota pohtimaan vuosilukuja tai muutakaan sellaista mitä patsaantuijottajalta odotetaan, vaan ajatus saa lentää. Sitä on epäolennaisen karsiminen.
Tosiasioiden säilöminen on juttu erikseen. Arvokasta sekin.

Kulttuurinen muisti ei ole staattinen. Se on koko yhteiskunnan kattavaa ja keskustelevaa. Siispä tervetuloa keskustelemaan asioista. Se on yksi tapa ylläpitää sivistystä ja kulttuuria.
Hyvä kulttuuri ruokkii hyvää elämää. Samalla se karsii pois ylimääräistä.

Tarjoamme salolaista kulttuuria salolaiseen tapaan siten miten salolainen asiat näkee ja kokee. 

Kulttuuriblogi:


Isoäitini työskenteli 60-luvulla Centrum-nimisessä tavatalossa, muutama askel Seppä Laurin patsaasta pohjoiseen, aivan Salon keskustassa.
Hän kertoi kahdesta pomostaan:
toinen oli törkeästi käyttäytyvä ahdistelija,
toinen suosittu ja kaikin puolin pidetty mies. Ensimmäinen yritti kampittaa isoäitiäni työntämällä jalkansa hänen haarojen väliin.
...


Salossa seisoo patsas nimeltä Seppä Lauri. Perimätiedon mukaan Seppä Lauri oli Salon ensimmäinen asukas. Tähän kapeaan yksityiskohtaan perimätieto sitten päättyykin. Tai ainakin se saatavilla oleva perimätieto. Ja kun tieto loppuu, mielikuvitus alkaa. Käytetään siis mielikuvitusta. Se on meidän laiskojen non-kultturelli-ihmisten kohtalo ja lohtu.

Kulttuuri on kummallinen asia: yhtäältä se on hyvin laaja ja epätäsmällinen käsite, josta puhutaan ylevin ja abstraktein sanakääntein. Esimerkiksi suomalainen saunakulttuuri on jotakin sellaista, jonka uskomme poikkeavan muiden maiden saunakulttuurista, mutta eipä sitä voi kukaan sanoa omistavansa saunomista. Suomalainen saunakulttuuri on siis...


Lyhyesti: mitä on kulttuuri?

Kulttuuri on jotakin ihmisestä kumpuavaa.
Jos luonto ei tapa meitä, niin viimeistään inhimillinen kulttuurimme. Kuolemaan on monta tietä, mutta niin on sivistykseen ja kukoistukseenkin.
Elämästä saa nauttia, ja nautintoihin saa johdatella, ja kulttuuri voi olla yksi osa inhimillistä sivistynyttä nautintoamme. Tässä suuntaviivat mihin sivistyneen kulttuurin tulisi mielestämme kulkea. Vältetään ylimääräistä kärsimystä.
 
Kulttuuri on enemmän kuin osiensa summa.

Lue lisää kulttuurista