Hyvän tekeminen vai puudelinäyttely

18.06.2024

Hyväntekeväisyyspuuhat näyttävät yhä enemmän puudelinäyttelyiltä. Onnellisiksi trimmatut ihmiset tanssivat ja hymyilevät ja antavat toivoa, että ehkäpä juuri sinustakin tulisi tanssiva ja superhyper onnellinen! Näin ainakin vielä 2022. En tiedä miten nyt. Onkohan trendi muuttunut.

Totuus on paljon muutakin. Nuori vanhempi enemmänkin ylimittaa kykynsä jaksaa esim. MLL vapaaehtoistyössä, kuin arvioisi sen täsmälleen oikeaksi. Lasten kanssa voi tulla meinaa niitä raskaitakin aikoja. Hommat on aika palapeliä ja säätämistä. Suotakoomme se. Unohdetaan turha byrokratia ja hyvesignalointi. On tosi hyvä, kun vapaaehtoisia löytyy. Ymmärrän senkin, jos ei löydy. Se että maailma on sellainen kun on, ei ole kenenkään syy tai vika. Lähellemme voimme vaikuttaa, kotiin ja rakkaisiin. Ehkä joihinkin muihinkin.

MIELI RY:ssä taas lahjakkaimmat kriisipuhelinpäivystäjät ovat joskus olleet enemmän tai vähemmän häiriintyneitä. Tällä tarkoitan todellisten kriisien kanssa kosketuksissa olleita, mutta siitä toipuneita. Heillä tai heidän lähellään on ollut jotakin, joka on häirinnyt, ja tehnyt ihmisestä siten häiriintyneen. Kaikki kriisit eivät päätty onnellisesti tanssien, vaan ihminen pelkästään toipuu siitä. Kriisipuhelinpäivystäjille annetaan hyvä koulutus hommaan, mutta en tiedä enää millä kriteerein heitä otetaan sisään. Täytyykö heidän näyttää puudeleilta.

Muistan elävästi erään oman elämänsä gurun, jonka mukaan kukaan ei voi meditoida pääpunaisena. Hänelle meditointi oli onnellisuutta ja krääsää manifestoiva asia. Maailmankaikkeus kuulemma synkronoituu ja tarjoaa hänelle kaiken mitä hän vain haluaa. Siitä vain perseellään istuen. En tiedä kuinka yleistä tällainen odottaminen on, mutta aika paljon meditoinnista otetaan superhyper_tyyneitä kuvia someen. Ihmisille ehkä syntyy vähän kieroutunut kuva, mitä mielenrauha on.

Mielenrauha ei välttämättä ole mitään puudelimaista. Turha odottaa että ihmisillä olisi vain kauniita ajatuksia päässään. Ehkä joillain harjaantuneilla buddhalaisilla voi olla. Mutta he eivät työskentele esimerkiksi alkoholistien keskellä, vaan hengailevat mökeissään. Silti em. työntekijöilläkin voi ihan hyvin olla mielenrauha.

Kerran yksi sanoi ettei meditointiin voi jäädä koukkuun. Noh. Määrittele ensin meditointi niin katsotaan sitten yksityiskohtia.