Sinun moraalisi lopputulos

16.10.2023


Tulevana lauantaina 21.10 klo. 12. IoT centerissä luvassa keskustelua halun ja tahdon yhtäläisyyksistä ja eroista.

Sitä ennen pohdittavaksi:

Moraali ei ole suoranaisesti älyllinen asia, vaan enemmänkin omaksuttu asenne. Silti on olemassa parempaa ja huonompaa moraalia. Avaan hieman:

Jos muutat uuteen kaupunkiin, ja tarvitset apua löytääksesi ravintolan, ja jos soitat kysyäksesi ohjeita, niin luultavasti luotat ja sovellat tätä saamaasi tietoa.

Jos taas istut kyseisessä ravintolassa, ja soitat samalle tyypille kysyäksesi: saanko minä syödä lihaa? niin kysymys on jo luonteeltaan oudompi. Miksi joku muu saisi muka päättää omat moraaliset kantamme meidän puolesta? 

Meille on sisäisesti oleellista ja tärkeää saada itse päättää se, mikä on oikein ja mikä väärin.

Meille on siis tärkeää saada itse päättää, onko lihansyönti oikein vai väärin. Aivan kuten haluamme itse sanella sen, mitä oikeuksia eläimille tulisi ylipäänsä antaa, vai tulisiko mitään?

Kyseessä ei siis ole suoranaisesti älyllinen toimi, vaan enemmänkin sisäinen asenne. Jos toimimme tätä omaa sisäistä asennettamme vastaan, saatamme kokea moraalista tuskaa. Voidaan myös kysyä: jos emme ikinä koe mistään moraalista tuskaa, olemmeko todella niin moraalisia toimijoita, kuin ajattelemme olevamme?

Paljonko minussa on pelkkää sananhelinää, ja paljonko hyvän ja pahan välillä seilaavaa toimijuutta?

Saanko aikaiseksi niitä asioita, joita koen tärkeäksi?

Aiheena meillä on halun ja tahdon erot ja yhtäläisyydet. Kuljemme metaetiikan ja soveltan etiikan rajamaastossa. Pohdimme halujen irrallisuutta ja juurettomuutta, sekä niiden mielipuolista luonnetta suhteessa tahdon juurtuneeseen älylliseen jäsentymiseen ja sen rationaalisuuteen.

Metaetiikka pyrkii selvittämään sitä ajatuksenjuoksua, mikä erottaa halun tahdosta, ja soveltavaetiikka sitä, millaista lopputulosta haluaminen synnyttää elämäämme verrattuna tahtomiseen.

Teema on hyvin konkreettinen ja arkielämään soveltuva.

Nähdään lauantaina!